Iskunauhoista leikkityyny vauvalle

Tein vauvalle leikkityynyn trikookankaasta ja iskunauhoista. Iskunauhojen valmistus on hyvin vanha tekniikka ja niiden tekemiseen tarvitset vain lankaa ja kädet. Molemmissa käsissä olevien lankalenkkien paikkaa vaihdetaan kädestä toiseen. Jokaisen siirron jälkeen leviteään kädet kauas toisistaan, että langat "iskeytyvät" tiiviiksi sidokseksi. Iskunauhojen muoto riippuu lankapohjukoiden lukumäärästä. Pohjukoiden lukumäärä voi vaihdella kolmesta yhdeksään.


Tähän tyynyyn tein iskunauhoja kuudella pohjukalla. Ja kuinkas se tapahtuukaan? Leikkaa kuusi n. metrin mittaista lankaa. Spiraalimaisen nauhan saat, kun otat kahta väriä, kumpaakin kolme lankaa. Lankojen päät solmitaan yhteen niin, että jää kuusi lenkkiä. Solmupää kiinnitetään ovenkahvaan tai vaikka ruuvipuristimella pöytään. Tässä esimerkissä on otettu punaiset langat (ontelokude) oikean käden etusormeen, keskisormeen ja nimettömään ja vastaavasti virheät vasemman käden samoihin sormiin. 



Siirrä etusormen punainen lanka (oikea käsi) nimettömällä olevan vihreän langan (vasen käsi) yli ja jätä punainen lanka nimettömälle. Nappaa vihreä lanka mukaan etusormelle eli langat vaihtavat paikkaa. 


Tee sama keskisormilla eli siirrä punainen lanka vihreän yli ja ota vihreä lanka mukaan. 


Sitten punainen nimettömällä oleva lanka vihreän etusormella olevan langan yli. Näin vihreät langat ovat oikeassa kädessä ja punaiset vasemmassa. 


Jatka samaan tapaa eli etusormen vihreä lanka vasemman käden nimettömän punaisen langan yli jne. Tämä kuulostaa ehkä vaikealta mutta ei ole sitä. Kannattaa kokeilla! 

Näissä iskunauhoissa käytin pääasiassa puuvillalankoja. Kaikki nauhat on tehty kuudella pohjukalla.


Ompelin nauhojen solmupäät kankaan sisään ja täytin tyynyn vanulla.


Meidän Vauva K tykkää kovasti tästä tyynystä jota voi tunnustella, maistella ja rutistaa.


Kommentit

  1. Nyt oli aikaa seurailla ja lukea juttujasi.
    Kyselenkin tästä hienosta tyynystä, että saako ideaa kopioida.
    En edes yritä samallaista, mutta idea siitä, että lähetysompeluseuraan saisi uusia ideoita, niin voisimme kokeilla tuontapaisia, siis luvan kanssa.
    Ihana ajatus tämä tyyny myös dementikoille tai vammaisillekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Toki saa ideaa käyttää. Hienoa jos vinkistä on hyötyä ja iloa muillekkin.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loimen laitto kangaspuihin

Makramee kesäverhot

Makramee seinävaate