Suomen Kädentaidot-messut 2015


Kädentaitojen messut järjestettiin ensimmäisen kerran Tampereella vuonna 1995, jolloin messut houkuttelivat 70 näytteilleasettajaa ja alle 10 000 kävijää. Käsityön karuselli on vuosien varrella antanut vauhtia ja iloa sadoille tuhansille tekijöille. Euroopan suurimmiksi käsityömessuiksi 20 vuoden aikana kasvanut Suomen Kädentaidot kokosi yhteen nyt 658 näytteilleasettajaa ja lähes 44 000 käsityön ystävää, mikä olikin hieno yleisöennätys.

Ja mikä on nyt in? Vaatetuunaus säästää vettä ja kukkaroa. Muotisuunnittelija ja vaatetuunauksen opettaja Aija Rouhiainen esitteli vanhoista farkuista tuunatun mekon. Farkkukiloon kuluu ihan hurjana vettä (puuvillapeltojen kastelusta lähtien) ja jo sen takia väärän kokoiset ja malliset farkut kannattaa ottaa uusiokäyttöön. Farkuistahan voi ideoida vaikka mitä.

Toinen in-juttu kuulostikin helpolta mutta täytyy vielä itsekkin kokeilla onko se sitä. Arm knitting eli käsivarsineulonta leviää nyt myös Suomessa. Tällä tekniikalla saat ihanan muhkean kaulahuivin tehtyä ihan 20 minuutissa. Tällainen ihana huivi lämmittää varmasti kehoa ja myös mieltä.


Sitten lähdetään pienelle kierrokselle messuhalliin eli tutustutaan muutamiin kiinnostaviin yrityksiin.

Mummadesign

Mummadesign on Lapualainen, tekstiilimuotoilija Niina Koivusalon yritys, joka valmistaa käsinpainettuja pellavatekstiilejä kotiin sekä vaatetukseen. Aihemaailma on pohjalainen sekä vahvasti perinteitä kunnioittava. Niina kertoo aiheiden nousevan arkipäiväisestä elämästä sekä hetkistä. Jokaisen tuotteen/ kuosin mukana tulee Niinan omalla eteläpohjanmaan murteella kirjoittama runo. Entistä etelä-pohjalaista lämmittää nähdä perinteiden säilyvän.

Mummadesign sijaitsee Lapualla, jossa yrityksellä on tilat yrittäjän kodin yhteydessä. Ensi kesänä pihapiiriin valmistuu yritykselle oma uusi liiketila Mummadesign shop&ateljee, joka pitää sisällään paino- ja ompelutilat sekä myymälän. Minä ainakin ajattelin poiketa siellä tulevana suvena.




Arkkikauppa

Arkkikauppa on Seinäjokelainen yritys, joka valmistaa käsintehtyjä nipsukukkaroita, laukkuja ja koruja. Itse ihastuin näihin kukkaroihin. Oi mitkä ihanat värit ja kuosit näissä puuvillakankaissa onkaan. Verkkokauppa löytyy osoitteesta http://arkkikauppa.com/.



Vinkee

Jyväskyläläinen Vinkee valmistaa hauskoja heijastinliivejä, pipoja sekä heijastimia. Heijastinliivien idea lähti pojalta, joka ei aina halunnut leikkiä pihalla rakennusmiestä. Poika halusi olla rohkea ritari ja mitä muutakaan äiti voi tehdä, kun toteuttaa pojan haaveen. Näin syntyivät lämmittävät, virikkeitä leikkeihin tuovat, iloiset ja turvalliset heijastinliivit. Aivan ihana idea!

www.vinkee.fi


Flow

Flow valmistaa luomukosmetiikkaa. Puhtaat, ravintorikkaat ja aidot raaka-aineet varmistavat ihon kauneuden ja pehmeyden. Tuotteet valmistetaan alusta loppuun Suomessa, ehdottoman tarkkoja luonnonkosmetiikan laatustandardeja noudattaen. Itselle ostin Kehäkukka Sheavoita, joka on erityisen tehokas kuiville jalkapohjille ja halkeileville kantapäille. Kokeilin eilen saunan jälkeen voidetta ja kyllä, kantapäät ovat tänään paljon paremmassa kunnossa. Mukaan lähti myös aivan ihanan tuoksuista vanilja&appelsiini suolakuorinta-ainetta. Mineraalipitoinen Himalajan vuorisuola puhdistaa ja auttaa poistamaan myrkkyjä kehosta. Se jättää ihon sileäksi, pehmeäksi ja hyvän tuoksuiseksi.




ARCTIPS

Töysän kenkätehtaalla on tehty suomalaisia kenkiä vuodesta 1932. Se onkin yksi viimeisistä sinnikkäistä suomalaisista jalkinevalmistajista. Heidän kengät on tehty kestämään, niin kuin ennen konsanaan. He ovat kehittäneet ensimmäisinä huopalapikkaan, eli laittaneet yhteen parhaat puolet huopikkaasta ja lapikkaasta. Wow - nämä ovat aivan ihanat. Olisikohan joulupukki niin kiva ja toisi tällaiset minulle?




Inarin Hopea

Inarin Hopean oman pajan koruissa löydät tarinoita Lapin luonnosta, kulttuurista, ihmisestä ja hänen ympäristöstään. Kultaseppä Matti Qvick valmistaa kaikki korut itse hopeasta, kullasta, Lapin korukivistä ja tarunhohtoisesta Lemmenjoen kullasta. Aivan ihastuttavia koruja!




Onnenpussi

Onnenpussi valmistaa käsin hellävaraisia saippuoita ja suolasaippuoita. Kaikki saippuat valmistetaan alusta loppuun käsityönä laadukkaista raaka-aineista - omalla reseptillä, omalla pajalla Ylämyllyllä. Kasviöljyistä-ja rasvoista tehdyt saippuat eivät kuivata ihoa, vaahtoavat runsaasti ja sopivat mainiosti jokapäiväiseen käyttöön. Valloittavista tuoksuista löytyy useita ihania vaihtoehtoja. Nämä saippuat hivelevät hajuaistin lisäksi myös näköaistia.





Wannii Design

Helsinkiläinen Wannii Design suunnittelee ja valmistaa uniikkeja koruja ja muita tuotteita käsityönä tekijän itseottamista valokuvista. Korut ovat puisia ja metallisia. Ihania kuvia ja kauniita värejä näissä persoonallisissa tuotteita. Netistä voit tilata tuotteita myös omalla kuvalla.




Messut ovat siis takana. Viisi ja puoli tuntia siellä vierähti mukavasti. Toki en ole varma, onko avomieheni ihan samaa mieltä? Ihana nähdä kuinka paljon Suomessa on alan yrittäjiä ja ideoita. Nostan hattua heille!

Itse ostin messuilta matonkuteita, luomu kosmetiikkaa sekä ihanat rokahtavat rannekkeet. Rannekkeet lämmittävät mukavasti käsiä ja ovat niin siistit. Rannekkeet ovat Vantaalaisen Hannele Grönholmin käsialaa. 



Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loimen laitto kangaspuihin

Makramee kesäverhot

Makramee seinävaate